Aktuality

Rodinná láska - nový manuál pro společenství rodin, manželů, seniorů

09. 09. 2022

Jaký program si připravit na společenství, kde si povídáme, diskutujeme o aktuálních problémech a modlíme se? Centrum pro rodinný život Olomouc nabízí další ze série materiálů pro společenství. Tentokrát s názvem Povolání a cesta ke svatosti. Skripta jsou určena pro společenství rodin, manželů a seniorů a nabízejí podklady pro deset setkání. V letošním cyklu najdou zájemci témata, která mohou povzbudit k novému životu v rodině.

Co nám brání ve vzájemném porozumění? Poslechněte si "Překážky trvalého vztahu"

17. 08. 2022

Kdy, proč a v čem se vlastně míjíme? Mediátor Jan Zajíček byl hostem konference Cesta ke stabilitě rodiny aneb nemusí to končit rozvodem. Přednáška proběhla 16.6. 2022 v prostorách Fortny na Hradčanském náměstí v Praze.

Překážky trvalého vztahu – Jan Zajíček – zvukový záznam

Program konference a záznam všech přednášek

Nakresli červené srdíčko... Rok rodiny přináší tipy na domácí, láskyplné aktivity.

25. 02. 2022

„Potají nakresli na lístky papíru srdíčka a zastrkej je do kapes, tašek, do osobních věcí svých rodičů a sourozenců, aby je tvůj dárek mile překvapil.“ Třeba právě takto zní jeden z námětů na domácí aktivitu v duchu exhortace Radost z lásky papeže Františka. Ten vyhlásil 19.3.2021 Rok rodiny Amoris laetitia, který má vyvrcholit sobotu 26. června 2022 setkáním rodin v Římě a souběžně setkáními v místních církvích. Národní centrum pro rodinu se nechalo inspirovat papežovými slovy a díky www.vira.cz nabízejí 2x týdně odběr mailů s citáty papeže a námětem, jak doma „pečovat“ o vztahy, lásku a porozumění. Více informací a přihlášení odběru na www.vira.cz/rok-rodiny

O Vánocích nebýt sám a pomoci nebýt sám

22. 12. 2021

Vážení příznivci iniciativy Manželům nablízku, přijměte v současné názorové i emoční spleti přání poklidného prožití Vánočních svátků, ochotu rozhlédnout se kolem sebe a udělat radost alespoň jednomu člověku mimo své nejbližší, aby se tak Láska z jesliček rozšířila tam, kam málokdy zasvitne.

Rodiny nikdy nejsou problémem, jsou vždy darem. Slavíme Rok rodiny

10. 08. 2021

Rok 2021-22 vyhlásil papež František Rokem rodiny Amoris laetitia (Radost z lásky) připomínající jeho exhortaci věnovanou rodině, manželství, výchově dětí a vztahům. Svá zamyšlení a podněty postupně interpretuje v deseti videích, k jejichž sledování zve Mons. Josef Nuzík, delegát pro rodinu České biskupské konference. Podle slov papeže Františka: „Rodiny nikdy nejsou problémem, jsou vždy darem, a z perspektivy budoucnosti jsou příležitostí.“ Pozvánka biskupa Josefa Nuzíka, 1. video papeže Františka

Čas na sebe je nutnost, ne přepych

09. 08. 2021

„Abychom si i uprostřed starostí, práce a špíny uměli udělat čas a prostor na to snít o nebi“, říká P. Šebestián Smrčina. Anebo o odpočinku pro členy rodiny mluví Marie Macounová z Rodinného centra Praha: „Maminka je motorem rodiny. Když se motor zadře, v důsledku to odskáčou všichni. Není to sobectví, ale největší úkol té mámy – postarat se o sebe, aby se mohla starat o rodinu.“ Rádi sdílíme článek přátel z www.manzelstvi.cz.

Světový den prarodičů a starých lidí

23. 07. 2021

Na neděli 25. července 2021 vyhlásil papež František první Světový den prarodičů a starých lidí. Chce poukázat na význam života seniorů v rodině, na dary, které senioři v sobě nosí a mohou je rozvíjet ve vztazích s dětmi, vnoučaty, širší rodinou, ale i tam, kde potomky nemají. Stačí jen chtít být pro druhé. Připojujeme se k myšlence papeže Františka. Jsou to i mnohá manželství, která jsou nám vzorem a rádi vzpomínáme, nebo sledujeme, jak spolu manželé kráčí v radostech i těžkostech života a jak se s nimi potýkají. Stáří v sobě nese bohatství let života.

Výzva k podpisu Deklarace na podporu vztahů

13. 05. 2021

Zástupci Národního centra pro rodinu a Rodinného svazu ČR se připojil svým podpisem k Deklaraci na podporu vztahů. Vyhlašovatelem je Platforma pro vztahy, která vznikla jako iniciativa odborníků z různých koutů ČR, kteří se zabývají mezilidskými vztahy v různých oborech a profesích. Spojili se kvůli společným hodnotám, které ve svém přístupu ke vztahům sdílejí. Deklarace byla vyhlášena 5. května 2021 a zájemci ji mohou podepsat na http://www.platforma-pro-vztahy.cz

Partneři